Claudicatio Intermittens

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Volgens de laatste schattingen heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van deze ouderdomsziekte. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed gecamoufleerd worden.

Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig te volbrengen. Maar het is belangrijk dat u toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

Looptraining en toename loopafstand

Looptherapie leidt tot een toename van de loopafstand. Verklaringen hiervoor zijn:

  • Betere bloeddoorstroming door de geleverde inspanning
  • Betere stofwisseling in de spieren
  • Efficiënter gebruik van zuurstof
  • Verbeterd looppatroon
  • Positief effect op de risicofactoren van slagaderverkalking

Werkwijze

De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Behandeldoelen:

  • Vergroten van de pijnvrije en maximale loopafstand
  • Verhogen van de pijntolerantie
  • Verbeteren van het uithoudingsvermogen
  • Verminderen van angst voor inspanning en pijn
  • Verbeteren van het looppatroon
  • Verbeteren van leefstijl

De belangrijkste leefregels:

  • Niet roken
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Beperk alcoholgebruik
  • Vermijd verzadigde vetzuren
  • Streef naar een gezond gewicht
  • Beweeg veel
  • Wees matig met zout

Adviezen en tips voor een optimale looptraining

– Zorg voor goede en comfortabele schoenen, ter voorkoming van blessures. De ideale schoen is per persoon verschillend. Laat u daarom adviseren bij een gespecialiseerde sport- of schoenwinkel.
– Draag makkelijk zittende kleding, die ook beschermt tegen regen, harde wind etc. Tijdens schemering is het aan te bevelen een reflecterend hesje over uw kleding te dragen, zodat u opvalt voor overige weggebruikers.
– In het begin is het raadzaam individueel uw looptrainingsprogramma uit te voeren. U kunt uw eigen tempo en trainingsroute aanhouden en hoeft geen rekening te houden met anderen. Kunt u na verloop van tijd probleemloos een redelijke afstand afleggen, dan kan wandelen met uw partner of een kennis plezieriger zijn.
– Looptraining vergt enig afzien. Doorlopen tot uw maximale pijngrens kunt u beter niet overdrijven: het geeft klachten als spierpijn en het demotiveert. Wel is belangrijk te weten dat de pijn geen kwaad kan voor de spieren of pezen.
– Het is geen probleem een wandelstok te gebruiken tijdens de looptraining. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u gaat leunen op de wandelstok. Goede ervaringen zijn gemeld met het zogenaamde Nordic Walking. Dit is een vorm van lopen met twee wandelstokken, waardoor naast de benen ook de armen en rug worden getraind.

Claudicationet:

Claudicationet is een landelijk netwerk van verwijzers en geregistreerde fysiotherapeuten om de kwaliteit van de zorg omtrent etalagebenen te optimaliseren. Onze fysiotherapeut Petra Mooten-Bakker is aangesloten bij het Claudicationet en is geregistreerd claudicatiotherapeut.
www.claudicationet.nl

Maak direct een afspraak

Voor een vrijblijvend gesprek.